Istoria de aproximativ 500 ani, a cultivării viței-de-vie în podgoria Dealu Mare, ne determină zi de zi să păstrăm tradiția de a produce vinuri de calitate.

Podgoria Dealu Mare își are rădăcini adânci în istoria locului. Prin secolul IV, în această podgorie regele vizigot Atanaric și-a ascuns comoara, cunoscută sub denumirea de “Cloșca cu puii de aur” sau “Tezaurul de la Pietroasa”. Se presupune că atunci când acest tezaur a fost ascuns de vizigoți de teama hunilor, cultura viței-de-vie ocupa un loc important pe aceste meleaguri. Existența unor localități cu vii este atestată documentar începând cu secolul al XV-lea. Astfel, satul Bucov era proprietatea logofătului Stanciu (1492),  iar o parte din satul Calugăreni aparținea mănăstirii Snagov (1464). Cele mai multe documente care atestă existența unor vii în această zonă aparțin voievodului Radu Ștefan (1602-1611).

Podgoria Dealu Mare deține cea mai mare densitate de centre de vinificație din țară, ducând mai departe tradiția de secole a acestei regiuni.

În anul 2007 compania S.C. Domeniile Dealu Mare Urlați redă strălucirea de odinioară zonei, deja intrată în istorie încă de la anul 1700. Investiția  în tehnologizare și replantare ajungând la aproximativ 4 milioane de Euro.

Cele 110 de hectare din patrimoniul companiei, împărțite între Urlați și Ceptura, din care 35 provenite din replantări, au avantajul expunerii totale spre sud, fapt ce asigură o insolație maximă de-a lungul perioadei de vegetație. Soiurile cultivate sunt: Fetească Albă, Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel, Riesling, Fetească Neagră, Cabernet Sauvignon.

Pasiunea și atenția cu care vinurile au fost create au adus în timp aprecieri la numeroase concursuri interne și internaționale.

Portofoliul companiei a fost construit în spiritul promovării vinurilor premium. Astfel, deși exista o delimitare între produsele adresate canalului Horeca și cele destinate retail-ului, nimic nu face rabat de la ideea de calitate. Între vinurile adresate  canalului Horeca cât și retail-ului, enumerăm: Incantation, Saac, ZZPELIN, Domeniile Urlați, sau Răsărit.

Un produs aparte, care leagă tradiția locurilor cu prezentul și pentru care compania a investit în promovarea pe piață este Pelinul. Prin tradiție Pelinul de Urlați este cel mai cunoscut produs de acest tip din România. De aceea grija pentru ca această tradiție să continue a ocupat întotdeauna un loc important în strategia companiei.

1